Om apokalypsen kommer.. (En evighetspost)

 

Lite tankar och funderingar kring ett off-the-grid boende..

Den här posten kommer att uppdateras efterhand som jag får koll på min snurriga hjärna och väljer att dokumentera mina idéer..

Jag har fått en hel del insperation via The Doomsday Preppers från National Geographic. Jag tror väl inte direkt på någon apocalyps, men jag är farsinerad av tanken på ett hushåll där man tar tillvara på vad man har och tanken på att man skulle kunna klara sig utan samhället.. Givetvis vet jag med mig att jag inte skulle klara mig utan nätet, mobil och alla mina leksaker.. Men tanken är kittlande och hade jag haft tiden och resurserna så hade jag helt klart försökt att gå all in.. (Med tid och resurser så menar jag att hålla en hållbar fasad utåt så att min övriga familj slapp att klassas som knäppskallarna i skogen.. )

Vatten

Vatten måste ju ändå komma som steg 1 i en överlevnadsstagegi. Överallt läser man om att man kan klara sig max 3 dagar utan vatten.

Om man bortser från en atomsmäll som sabbar allt tillgängligt vatten (som inte finns skyddat) Så finns det häromkring massor med tjänligt vatten.. Kanske inte det godaste.. Men ändock tjänligt.

Det finns alltså inte någon vits med att lagra evian i tankbilar utifallattom… Har man en gård, Så ser man till att samla upp allt regnvatten i bassänger, helst som ligger så högt upp som möjligt så att man kan gravitationsmata allt man behöver. Givetvis så återanvänder man allt vatten.. Dvs.. BDT (Bad/Dush/Tvätt) vatten går ner i odlingsystemet så att hudavlagringar, håravfall och annat bös blir näring till växterna. I växtsystemet så odlar vi fisk som vi kan äta.. Det finns ju ingen större vits med att ha en stor bassäng med vatten som bara står för nöjjes skull.

Dricksvatten lagras i ett system för sig självt för att minska risken för kontaminering.. Det är ju inte bara viktigt att ha vatten.. Det är ju nästan viktigare att man inte blir sjuk av sitt vatten..

Det finns RO (Reverse Osmosis) system som är tryckdrivna.. Enkelt och smidigt.. Ett billigt paket lämnar cirka 100L/dygn. Då skulle man kunna ha hela sin reservoar i växtsystemet och pumpa upp eller bära ett par hinkar som man låter gravitationsmata sin RO med, Wasten kör man tillbaka till växtsystemet och det andra kör man till drickssystemet. Nackdelen med denna lösningen är att vattnet blir för rent.. Det blir som att dricka destvatten och man behöver således mineralisera vattnet innan det är bra att dricka. Detta borde gå att lösa med ett sandfilter eller likande.

En annan lösning är att köra med odlingsbäddar med sandfilter där man odlar grödor. Efter att vattnet passerat alla system så borde det vara safe att dricka.. Men frågan är om man vågar chansa i ett skarpt läge..

Givetvis skall man se till att mata sina filter med det renaste vattnet för att vara så skonsam mot filtret som möjligt.. Det är ju ingen forskning på raketnivå som behövs för att förstå att det är enklare att köra in regnvatten och få ut en bra produkt jämnfört med urin..

En kul lösning som jag funderat på tidigare (den skulle kräva en flytt för att jag skulle kunna testa den i praktiken) är att man ha en större reservoar där man lagrar BDT vatten, detta vatten går till allt som inte skall funka som mänsklig föda. Såsom tvättmaskin, diskmaskin, dusch och vattenslang på utsidan. Fördelen med detta är att man inte behöver betala för det kommunala vattnet i det dagliga bruket och därigenom får ner sen vattenförbrukning avsevärt. Därigenom får du ner din månatliga kostnad gentemot kommunen.

Efter lite diskussioner med en bekant som är bra på biologi så sket sig min tanke om att odla lav/mossa för att rena vatten med.. Vad som däremot kom fram var som jag sett en del andra pyssla med att man kan odlavattenpest. Detta är emellertid inget som man skall leka med i mina ögon eftersom vattenpest fortplantar sig något djävulskt och kan göra slut på vilket naturligt vatten som helst.. Så jag kommer ju givetvis att testa lite i slutna miljöer men se till att inget av testen når naturen i levande stadie igen..

Jag fick även en länk till en artikel om växtnäring som skall forskas vidare i..

Vi diskuterade sump/våtområde för vattenrening. Grejjen med den är inte volym utan sträcka.. Vattnet skall uppehålla sig tillräckligt länge för att hinna bli rent..  Den får inte vara djup (Då når solen inte ner och du får obehandlat vatten som kan passera lätt och ledigt under den verksamma delen.

Vidare så skulle jag forska vidare i ämnet nitrifikation som tydligen var en seg process.. :).. När man googlar på ett nytt ämne så får man ju givetvis miljoner nya inslag.

Men jag hittade en ball artikel på cirkulation.com om algodlingar och kan man skörda algerna på ett smidigt sätt så kan man pressa dem alternativt bara blanda in dem i återvinningsklossarna som beskrivs under energiavsnittet..

Jag har tittat vidare på det här med vattenförsörjning. Jag hittade en artikel om nitrifikation, den behandlar allt vetenskapligt och praktiskt. Det som jag har svårt att få ihop är vad som är en lämplig nivå att mäta på.. Hur smutsigt vatten skall man testa med.. Skal man utgå från urin, vilket i mina ögon känns aningen sjukt.. Men finns inget annat så kan det ju vara bra att ha ett system som löser det värsta. Jag har hittat enheter som i stort sett är en hink med en filterduk där du häller sjövatten i, grovfiltrerar genom filterduken och sedan så kör du med ett kolfilter på slutet och därigenom så får du dricktjänligt vatten ut i slutet.. Dessa enheter tar relativt liten plats och du kan använda hinken till att lagra saker i fram tills den skall användas. Men det är ju knappast något som håller i det långa loppet. Tanken är att sätta upp en större rigg som skulle kunna filtrera större mängder vatten för att kunna tillgodose ett helt hushåll. Tanken är att man skall kunna ta vatten från olika bassänger för olika syften. Det är ju ingen större idé att ta det friska driksvattnet för att vattna blommor med.

Föda

Den första hållbara lösningen som kommer upp i mitt huvud är ju givetvis att odla sin egna föda. Detta förutsätter ju givetvis att du har fröer eller färdiga plantor att utgå ifrån..

Man behöver ju givetvis odlingsbäddar. Men om man har vara med ett jobba med hydroodling så kan man odla istort sett vad man vill i vad man vill.. Tips och trix är att odla en blandning mellan växter med högt proteininnehåll och snabbväxande växter som snabbt funkar som bukfylla.

Tips på växter med högt proteininnehåll är baljväxter som bönor och liknande.

Jag hittade en lista på proteininnehåll. Denna lista känns säker. Men den kommer ju inte från ett näringsdepartement så den bör tas med en nypa salt.

 Protein Food  Weight
(g)
 Measure Protein Content per Measure (g)
Alfalfa seeds, sprouted, raw 33 1 cup 1.32
Artichokes, (globe or French), cooked, boiled, drained, without salt 120 1 medium 4.18
Asparagus, canned, drained solids 72 4 spears 1.54
Asparagus, cooked, boiled, drained 60 4 spears 1.55
Asparagus, frozen, cooked, boiled, drained, without salt 180 1 cup 5.31
Avocados, raw, California 28.35 1 oz 0.60
Avocados, raw, Florida 28.35 1 oz 0.45
Beans, baked, canned, plain or vegetarian 254 1 cup 12.17
Beans, baked, canned, with pork and tomato sauce 253 1 cup 13.05
Beans, black, mature seeds, cooked, boiled, without salt 172 1 cup 15.24
Beans, Cowpeas (Blackeyed), immature seeds,  boiled, without salt 165 1 cup 5.23
Beans, Cowpeas (blackeyed), immature seeds, frozen, cooked, boiled, drained, without salt 170 1 cup 14.43
Beans, Cowpeas, common (blackeyes, crowder, southern), mature seeds, 172 1 cup 13.30
Beans, Kidney beans, red, mature seeds, canned 256 1 cup 13.44
Beans, Kidney beans, red, mature seeds, cooked, boiled, without salt 177 1 cup 15.35
Beans, Lima beans, large, mature seeds, canned 241 1 cup 11.88
Beans, Lima beans, large, mature seeds, cooked, boiled, without salt 188 1 cup 14.66
Beans, Mung beans, mature seeds, sprouted, cooked, boiled,  without salt 124 1 cup 2.52
Beans, Mung beans, mature seeds, sprouted, raw 104 1 cup 3.16
Beans, Navy beans, mature seeds, cooked, boiled, without salt 182 1 cup 15.83
Beans, Pinto beans, mature seeds, cooked, boiled, without salt 171 1 cup 14.04
Soybeans, mature cooked, boiled, without salt 180 1 cup 22.23
Beans, Snap beans, green, canned, regular pack, drained solids 135 1 cup 1.55
Beans, Snap beans, green, cooked, boiled, drained, without salt 125 1 cup 2.36
Beans, White beans, mature seeds, canned 262 1 cup 19.02
Beet greens, cooked, boiled, drained, without salt 144 1 cup 3.70
Beets, canned, drained solids 170 1 cup 1.55
Broccoli, raw 88 1 cup 2.62
Broccoli, cooked, boiled, drained, without salt 156 1 cup 4.65
Beets, cooked, boiled, drained 170 1 cup 2.86
Beets, cooked, boiled, drained 50 1 beet 0.84
Cabbage, Chinese (pak-choi), cooked, boiled, drained, without salt 170 1 cup 2.65
Cabbage, Chinese (pe-tsai), cooked, boiled, drained, without salt 119 1 cup 1.79
Cabbage, cooked, boiled, drained, without salt 150 1 cup 1.53
Cabbage, raw 70 1 cup 1.01
Cabbage, red, raw 70 1 cup 0.97
Carrots, cooked, boiled, drained, without salt 156 1 cup 1.70
Carrots, frozen, cooked, boiled, drained, without salt 146 1 cup 1.74
Carrots, raw 110 1 cup 1.13
Cauliflower, cooked, boiled, drained, without salt 124 1 cup 2.28
Cauliflower, frozen, cooked, boiled, drained, without salt 180 1 cup 2.90
Cauliflower, raw 100 1 cup 1.98
Celery, cooked, boiled, drained, without salt 150 1 cup 1.25
Celery, raw 120 1 cup 0.90
Corn, sweet, white, cooked, boiled, drained, without salt 77 1 ear 2.56
Corn, sweet, yellow, canned, vacuum pack, regular pack 210 1 cup 5.06
Corn, sweet, yellow, cooked, boiled, drained, without salt 77 1 ear 2.56
Corn, sweet, yellow, frozen, kernels cut off cob, boiled, drained, without salt 164 1 cup 4.51
Corn, sweet, yellow, frozen, kernels on cob, cooked, boiled, drained, without salt 63 1 ear 1.96
Cucumber, peeled, raw 119 1 cup 0.68
Cucumber, with peel, raw 104 1 cup 0.72
Dandelion greens, cooked, boiled, drained, without salt 105 1 cup 2.10
Endive, raw 50 1 cup 0.63
Garlic, raw 3 1 clove 0.19
Lentils, mature seeds, cooked, boiled, without salt 198 1 cup 17.86
Lettuce, cos or romaine, raw 56 1 cup 0.91
Lettuce, iceberg (includes crisphead types), raw 55 1 cup 0.56
Lettuce, looseleaf, raw 56 1 cup 0.73
Mushrooms, canned, drained solids 156 1 cup 2.92
Mushrooms, cooked, boiled, drained, without salt 156 1 cup 3.39
Mushrooms, raw 70 1 cup 2.03
Mustard greens, cooked, boiled, drained, without salt 140 1 cup 3.16
Okra, cooked, boiled, drained, without salt 160 1 cup 2.99
Okra, frozen, cooked, boiled, drained, without salt 184 1 cup 3.83
Olives, ripe, canned (small-extra large) 22 5 large 0.18
Onions, cooked, boiled, drained, without salt 210 1 cup 2.86
Onions, dehydrated flakes 5 1 tbsp 0.45
Onions, raw 110 1 whole 1.28
Onions, spring or scallions (includes tops and bulb), raw 100 1 cup 1.83
Parsley, raw 10 10 sprigs 0.30
Parsnips, cooked, boiled, drained, without salt 156 1 cup 2.06
Peas, edible-podded, cooked, boiled, drained, without salt 160 1 cup 5.23
Peas, edible-podded, frozen, cooked, boiled, drained, without salt 160 1 cup 5.60
Peas, green, canned, regular pack, drained solids 170 1 cup 7.51
Peppers, hot chili, green, raw 45 1 pepper 0.90
Peppers, hot chili, red, raw 45 1 pepper 0.90
Peppers, sweet, green, cooked, boiled, drained, without salt 136 1 cup 1.25
Peppers, sweet, green, raw 119 1 pepper 1.06
Peppers, sweet, red, raw 119 1 pepper 1.06
Potato, baked, flesh and skin, without salt 202 1 potato 5.05
Potatoes, baked, flesh, without salt 156 1 potato 3.06
Potatoes, boiled, cooked in skin, flesh, without salt 136 1 potato 2.54
Potatoes, boiled, cooked without skin, flesh, without salt 135 1 potato 2.31
Potatoes, hashed brown, home-prepared 156 1 cup 3.78
Pumpkin, canned, without salt 245 1 cup 2.70
Pumpkin, cooked, boiled, drained, without salt 245 1 cup 1.76
Radishes, raw 4.5 1 radish 0.03
Spinach, canned, drained solids 214 1 cup 6.01
Spinach, cooked, boiled, drained, without salt 180 1 cup 5.35
Spinach, frozen, chopped or leaf, cooked, boiled, drained, without salt 190 1 cup 5.97
Spinach, raw 30 1 cup 0.86
Squash, summer, all varieties, cooked, boiled, drained, without salt 180 1 cup 1.64
Squash, summer, all varieties, raw 113 1 cup 1.33
Squash, winter, all varieties, cooked, baked, without salt 205 1 cup 1.82
Squash, winter, butternut, frozen, cooked, boiled, without salt 240 1 cup 2.95
Sweet potato, canned, vacuum pack 255 1 cup 4.21
Sweet potato, cooked, baked in skin, without salt 146 1 potato 2.51
Sweet potato, cooked, boiled, without skin, without salt 156 1 potato 2.57
Tomatoes, red, ripe, canned, stewed 255 1 cup 2.42
Tomatoes, red, ripe, canned, whole, regular pack 240 1 cup 2.21
Tomatoes, red, ripe, raw, year round average 180 1 cup 1.53
Tomatoes, sun-dried 2 1 piece 0.28
Tomatoes, sun-dried, packed in oil, drained 3 1 piece 0.15
Watermelon, raw 286 1 wedge 1.77

Note that soybean foods contain higher amount of proten than other beans and lentils.



Other High Protein Vegetarian Food

 Protein Food  Weight
(g)
 Measure Protein Content per Measure (g)
Buckwheat flour, whole-groat 120 1 cup 15.14
Buckwheat groats, roasted, cooked 168 1 cup 5.68
Bulgur, cooked 182 1 cup 5.61
Bulgur, dry 138 1 cup 11.70
Cornmeal, degermed, enriched, yellow 140 1 cup 17.21
Cornmeal, whole-grain, yellow 122 1 cup 9.91
Noodles, chinese, chow mein 45 1 cup 3.77
Oat bran, cooked 219 1 cup 7.03
Oat bran, raw 94 1 cup 16.26
Peanut butter, smooth style, with salt 16 1 tbsp 4.03
Quinoa, cooked 1 cup 11
Rice, brown, long-grain, cooked 125 195 5.03
Rice, white, long-grain, regular, cooked 158 195 4.25
Spaghetti, cooked, enriched, without added salt 140 1 cup 6.68
Spaghetti, whole-wheat, cooked 140 1 cup 7.46
Tempeh 225 1 cup 31
Tofu, firm, prepared with calcium sulfate and magnesium chloride 81 1/4 block 6.51
Wheat flour, white, all-purpose, enriched, bleached 125 1 cup 12.91
Wheat flour, whole-grain 125 1 cup 16.44
Wheat flour, white, bread, enriched 125 137 16.41
Whole wheat bread 2 slices 2 slices 5
Veggie burger 1 patty 1 patty 5-24

Listan är stulen från en artikel på följande sajt : fatfreekitchen.com, Jag är normalt sett emot att sno hela listor.. Men denna artikel är för arkivering så det vore ju tråkigt om länken inte fungerade en dag.

En kul grej är alfaalfagroddar, har man en bra batch med frön liggandes så kan man snabbt och enkelt grodda dem för att snabbt få en näringskälla.

Tips på snabbväxande växter är plocksallad som är ätbar redan efter någon vecka.

Sedan har vi ju biten med jakt, fiske och ta tillvara på vad naturen kan erbjuda. Här är det ju en fråga om hur mycket man vill exponera sig och hur ren/säker föda man vill ha.. Om man sitter trångt till så kanske man inte vill dra på sig en åkomma genom att äta ett dåligt/sjukt djur.

Här man kan jobba med bete, fällor, för fiske så är ju nät en lösning, även om jag personligen föredrar att fiska med spö. Men när vi pratar fiske för mat så är nät en lösning. Men då får man se till att inte ha nätet i förlänge.. Man vill ju inte fiska ur sitt vatten och få upp mer fisk än man kan hantera / förbruka.

Det kan vara en bra idé att ha koll på hur du skall konservera din mat för att inte behöva äta allt medans det är färskt.. Torkning/saltning/rökning är ett par processer som kan vara bra att ha koll på.. Får du fisk som är levande i ditt nät så är ju sumpning ett bra alternativ som konservering..

Vad det gäller kött så är det en värre skola. Men en enkel sak är att ta en jägarexamen. Det är en billig lärdom om mycket i naturen. Vill man inte gå så långt så är det en bra sak att se till att få vara med när ett djur tas ur. Kunskap är nog det enda som man aldrig kan få för mycket av här i världen.

I stora drag så kommer jag att satsa på organisk odling (Jag äter kött som aldrig förr nu.. Men för en hållbar livsföring utan större ansträngningar så är det ju givetvis enklast att hålla dig till fisk och grönsaker..)

Kommunikation

Givetvis så har man mobiltelefon och trådlöst internet. En inkommande fiber är också ett alternativ som känns hyggligt säkert. Men skulle internet få för sig att gå ner fullständigt så dyker troligen mobiltelefonin också med tanke på att den säkerligen routas via vpn någonstans..

Då känns radiokommunikation som en bättre lösning. Ett par snabba scanners som lyssnar av de band som folk allt som oftast har tillgång till. Jag skulle väl i första hand koncentrera mig på VHF Kanal 16 (Båttrafikens nöd/anropskanal), pmr kanalerna (De små handhållna handenheterna som säljs överallt), 27Mhz Privatradio, en gammal relik som många har haft tillgång till genom tiderna. Sen har vi ju amatörradiobanden på 2m och 70cm och givetvis kortvågsbanden.

Eftersom många tror på ett tema där jorden kommer att träffas av en EMP så skulle jag troligen satsa på att ha någon scanner på uppe som lyssnar och sändningsutrustningen liggandes i en faradays bur för att ha den skyddad och slippa eventuella åsknedslag eller andra urladdningsproblem via antennen. Som sändare skulle jag satsa på en bulkig bredtäckande kortvåg, och en tribander (2m, 70cm,23cm) rigg för att täcka det mesta.

flaggor, bål och röksignaler är lite saker som kommer att behandlas och funderas på..

Sanitet

Sanitet och hygien är precis som i det vanliga samhället viktiga frågor. I mina ögon kommer i stort sett alla sjukdomar från orenlighet och avsaknad av sunt förnuft.

Energi

Ved är ju en given lösning för att hålla dig med energi.. Men i mina ögon så kan sophantering vara ett problem. Såg en kul grej. Det var en kille som samlade allt papper och blandade upp detta med löv och annat torrt material som han pressade till briketter som han senare kunde elda med. Klart smart lösning då det tar hand om ditt sopberg och du får lagringsbar energi på samma gång. Du behöver givetvis löv och dyligt till din kompost. Men med lite fingerfärdighet så ser jag en möjlighet till att kunna kondensera fukten från torkprocessen och därigenom utvinna vatten för senare bruk.

Hittade ett klipp på tuben som beskriver hur man går tillväga. Det är ingen magi men som sagt så är det enkelt och hjälper dig att ta hand om ditt sopberg och göra om det till något användbart.

Givetvis så behöver du en eldstad för att kunna elda effektivt på lång sikt. Ett bål kan vem som helst bygga.. Men man vill ju elda så lite som möjligt eftersom det tar tid och energi från eldaren. Sedan vill du ju ha möjlighet att nyttja din eld till så mycket som möjligt. (Varmhållning, sanitering av vatten, matlagning, eventuell torkning av föda för senare bruk och kanske tom rökning.)

Min far har som tur är byggt eldstäder under större delen av min uppväxt så jag är väl medveten om skillnaderna mellan funktionell/praktisk eldning och myseldning.

Nackdelen med en stor bulkig eldstad som kan lagra energi från din eldning i flera dagar är att den blir dels utrymmeskrävande och dels är det svårt att få ett bra drag (luftflöde) genom den för att få en ren och bra förbränning.

Jag skulle satsa på något i stil med den gamla klassikern från Jötul (602)

Den här bilden är stulen från brittiska Backwoods-man stoves

Fördelar med denna typen av eldning är att du kan elda i stort sett vad som du kan få fyr på och du får snabbt upp draget eftersom det inte finns något direkt gods att värma upp innan du kan få snurr på din skit. Kokplattan på ovansidan är givetvis en nödvändighet för att kunna laga mat och koka vatten på ett bekvämt sätt. Vill du komplettera med ett enkelt och praktiskt värmemagasin så behöver du bara stapla upp sten på sidan om din kamin. Givetvis är denna lösning långt från effektiv på längre sikt. Jag har redan fått feedback på denna från en vän som föreslog den gamla modellen med en stor central murstock som värmemagasin och en vattenmantlad vedspis. Detta är givetvis en bra idé.. Men i mina ögon för platskrävande jämfört med en vanlig plåtskortsten modell mantlat rör som väger lite och monteras ihop på ett par timmar. Förhoppningsvis så skall jag kunna överbevisa denna sak men här pratar vi lösningar som värmeväxlare på rökgassidan och magasinering av vatten. Det kommer jag att komma till under värmelagring. Om man skall hårddra det hela så var de inga idioter förr i tiden. De hade bra koll på sin skit och deras lösningar var sjukt effektiva innan elen kom och förstörde folkets tänkade.

Solenergi är ju något som man skall ta tillvara på. Givetvis kan man skaffa en bunt med paneler och ladda bilbatterier och sen har man el.. Det är ingen magi i det.. Men om man ser lite praktiskt på det så finns det en hel del nackdelar. Batterier tar en hel del plats och det väger väldigt mycket.. Personligen så skulle jag bli knäpp utan el så givetvis så kommer jag att köra en lösning med solpaneler. Här har vi ett litet problem om man lever i ett tätt utrymme. Det blir lätt knallgas när man laddar batterier.. Gaser är inget som jag är en direkt fan av att ha där jag bor och än mindre där jag eldar i en öppen eldstad. Här hade jag en liten plan om att ha en behållare runt alla batterier som jag ventilerar genom ett vattenfilter och sedan matar elstaden via.. Blir det knallgas så förbränns den direkt. Nackdelen är att om jag inte har koll på vattennivån så har jag en direkt länk mellan elden och knallgaskällan. Men det borde gå att ordna med ett spjäll som regleras via en flottör. Jag har sedan gammalt lärt mig att det som man kan lösa med mekanisk automatik är det säkraste i alla lägen. Alla batterier måste vara enkelt åtkomliga för inspektion och service.. Alla samlade batterier är aldrig bättre än den sämsta cellen.

Olja hade vart kul att kunna utvinna ur raps eller andra fettrika växter. Eftersom jag redan är i begrepp med att ha en press i form av en domkraft  för produktionen av briketter så borde det gå att lösa något här med.. Har man ändå tillgång till olja så är ju en diselgenerator en bra grej att ha utifall att..

Värmelagring

Jag håller på att spåna lite på en hållbar värmeväxlare för att kunna lagra upp värme i odlingsbäddarna för kallare årstider.. Min tanke är att det borde gå att hjälpa upp med kompostvärme.. Men jag känner inte för att experimentera med hönsskit i ett tättbebott villaområde som jag bor i. Förhoppningsvis finns det redan något grottmongo som har gjort studier och haft vänligheten att forska i detta..

Bostads/områdesplanering. 

Hur ser min idéala bostad ut ?

Min ideala bostad är ett skyddsrum som är ofantligt stort, gärna med 2 in/utgångar och ventilation upptill. Hade man haft rinnande vatten från någon punkt så hade ju allt vart klart. Givetvis så bygger man ett hus vid entren.. För vem vill bo i en grotta om man inte måste. Gärna med ett stort växthus som sluss.  Men eftersom det finns en klart begränsad upplaga av dessa rum (även om det titt som tätt säljs av via fortifikationsverket.) så är det mer realistiskt att tänka sig ett hus i en sluttning, gärna på berggrund med jord och skog omring. Anledningen till att jag vill ha en sluttning är för att det är lätt att separera inkommande vatten från utgående avlopp.

Posted in EOD

2 thoughts on “Om apokalypsen kommer.. (En evighetspost)

  1. Svara
    Freddan - 2012/09/24

    Hette möjligtvis din inspirationsfilm ”A blast from the past”?:)

    1. Svara
      saxmark - 2012/09/24

      Den har givetvis inspirerat mig.. Men jag är inte så sugen på biten med tidslås.. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top