Recept Bakmaskin

Franskt Lantbröd

Franskt Lantbröd i bakmaskin

310gr vatten
4 gr salt
10gr socker
450gr mjöl
3gr jäst

Jag tarar vågen på bunken och häller i ingridenterna i ordningen som det står sen kör jag den på bakprogram 2 för franskt vitt bröd. 4 timmar senare så har jag ett bröd enligt bild.

Kan med fördel förvaras i brödpåse. Jag har haft bröd som legat i 3 dagar utan att bli vare sig torrt eller mögligt.


12st luftiga frallor. (Recept från Zeinaskitchen)

5dl mjölk (500gr) (7,5msk mjölkpulver + 4dl vatten)

50gr smör

1,5tsk socker (8gr)

1,5tsk salt (8gr)

12dl vetemjöl (720gr)

2,5tsk torrjäst (3gram)

Kör på degprogram, dela upp i frallor, toppa om du vill och låt jäsa i 60min under duk.

Grädda i mitten på ungn, 200 grader i 10-15 min.


Vetedeg, cirka 20 bullar (Recept från Helenholmberg)

75gr smör
2,5dl mjölk
2tsk torrjäst för söta degar (3gram)
45gram strösocker
1krm salt
1tsk kardemumma (stött)
425gram vetemjöl

Fyllning :
75gr smör
45gr socker
1 msk kanel

Jäs 40 min under duk och grädda i 225grader i ugn 5-10 min.


Lussekatter – Liten sats 12 katter

Ingredieser :

150gram kvarg (Kalla det kesella om du är helt såld på Arla.)
200gram mjölk.
2krm salt.
0,5gram saffran (Ett paket)
70gram socker (Jag mortalde ner saffranet i 10 gram av sockret)
450gram vetemjöl.
100gram smör (Jag körde med flytande smör/olja)
6gram torrjäst för söta degar.

Ställ bunken från din bakmaskin med degvispen redan monterad på en våg och mät upp allt direkt i bunken på en våg så spar du bra med disk.

När allt är på plats så startar du din bakmaskin på programmet för deg. 1,5 timmar senare så piper den och första jäsningen är klar. Stjälp upp degen på en ren yta och dela upp i 12 knyten. Rulla ut varje knyte till en fingertjock korv. Och böj/rulla in ändarna så att du får en klassisk lussebulleform direkt på en plåt med bakplåtspapper så spar vi ännu mer disk.

När detta är klart så täcker du med en bakduk och sätter ugnen på 200 grader. När katter jäst i 30 min så penslar du dem med ägg och trycker dit 2 russin i varje katt om du gillar russin. Annars hoppar du det. Nu är ugnen uppe i temp. Då ställer du den på 250 grader och skickar in plåten så den får gräddas under stigande temp. Efter cirka 10 min så skall de ha rätt färg och är redo att tas ut. När du tar ut dem så ställer du dem på plåten och täcker med bakduk igen tills de har svalnat. Sen är de redo att njutas.


Scroll to top