Årets juldator 2019

Får samma fråga runt jul varje år, så jag tänkte att jag sammanställer den som en post. Detta är tankegångarna runt datorköp för speldator till barnen.

Skall man ha bärbar eller stationär ?

En bärbar dator är en liten smidig maskin, den tar upp liten skrivbordsyta och kan enkelt bäras med till kamrater för spel i lan eller grupp.
Det finns gott om gaminglaptops, nackdelen är att du köper vad du köper.. Dvs. Skulle det komma ett nytt superdupergrafikkort i januari så är du fast med det gamla kortet. Andra nackdelen är att snabba processorer, snabba grafikkort genererar värme. En bärbar kan inte göra sig av med värmen på samma sätt som en stationär dator så tillverkarna har 2 alternativ. Antingen så sätter de in mindre energikrävande processorer, dvs långsammare, eller så sätter de begränsningar på de snabba processorerna. Dvs du kommer aldrig få samma kraft i maskinen som med en stationär och du är låst i den miljön som du har köpt.  Därav så faller mitt val till fördel för stationär.

En lämplig och prisvärd maskin som säljs år efter år är Asus ROG som i skrivandets stund ligger på 15.000kr.

Det finns andra fabrikat som Razer, Lenovo, Msi och Acer. Msi gör bra moderkort men jag har aldrig förlikats med deras bärbara och Acer har aldrig någonsin tillverkat en dator som håller längre än en vecka så dessa skulle jag starkt avråda från. Vad du vill åt är processor, i5 som minimum, gärna en i7:a. Vill du att barnet skall vara herren på täppan och du känner att du vill kasta pengar på det kan du sikta på en i9:a.. Den kommer aldrig att utnyttjas men blickar kommer att höjas och sus av avund kommer att hagla.

Om vi istället tittar på en stationär.

Skall man bygga själv eller köpa färdigt ?

Jag har byggt datorer från komponenter sedan 20 år tillbaka.. På den tiden fanns det inga bra färdiga paket. Det finns det i dagsläget. Fördelen är att man slipper tråla igenom tester och lägga timmar på att kolla upp flaskhalsar. Så nu förtiden så bygger jag inget själv, det kostar inget att få det ihopbyggt. Helst inte om man jämför med att en komponent inte fungerar som den skall när man bygger ihop sitt paket.

Färdiga maskiner finns det gott om. Här är det samma aktörer som bygger spelburkar. Inet har en egen serie som heter Taurus, sen finns det maskiner från Lenovo, MSI, Corsair, HP och givetvis skojjarna på Acer.. Jag skulle gå på en Taurus. Där finns det ju också en uppsjö. Men jag skulle kika på Grafikkort, Processor, Hårddisk och minne. I den ordningen. Vi vill åt så mycket grafikkort som ekonomin tillåter. Det är Nvidias RTX grafikkort som gäller i dagsläget. Det finns ingen anledning att titta på något annat. Helst vill vi ha ett RTX 2080 Ti. Eftersom prislappen på enbart det grafikkortet ligger på 13.000kr så blir det ju grafikkortet som blir tongivande..

Behöver mitt barn verkligen ett så dyrt grafikkort ?..  Svaret är ja.. De kanske inte spelar spel som kräver den typen av grafik i dagsläget. Men det är där vi landar. Spel utvecklas i en rasande takt och speltillverkarna har alltid den senaste skiten och utvecklar efter det.

Som budgetmaskin så skulle jag kika på Taurus Gaming GTX 1660TI den ligger i skrivandets stund på 11.000kr. Det är en hel del pengar men den har fördelen att den funkar bra att spela på, den har lite dåligt med lagring med sina 512Gb hårddisk, men det är en relativt smal sak att stoppa i en disk till när man har sparat ihop till den. Och när man vill upp i rasande grafik så har man förhoppningsvis sparat ihop till ett nytt grafikkort. Maskinen kommer inte att spela Battlefield 5 i full upplösning med bra FPS. Men spelet kommer att vara spelbart.

Som riktigt spelburk hade jag kikat på Taurs Gaming Elite RTX 2070 Super den landar dock på 21.000kr och det är i stort sett bara grafikkortet skiljer.

Då kommer vi till nästa sköna del i listan. Skärm..

Oavsett om du väljer en bärbar eller en stationär så kommer det att behövas en skärm. Här finns det 1000 tals åsikter och givetvis lika många prislappar.. Frågar du en gamer så är det 144hz som gäller.. Allt annat är kass. Personligen märker jag ingen skillnad när jag spelar patiens.  Det finns Curved, dvs böjd skärm och normala flata skärmar. Curved har nackdelen att de tar upp sjukt mycket skrivbordsyta. Men om man skall ta en standardskärm så hade jag kikat på en Asus 24″ VG248QE 144hz. Den har ett okej pris med sina 2300kr. Jag brukar föredra att ha minst 2 skärmar till mina datorer. Har man en bärbar kan man nyttja den inbyggda skärmen. Har man stationär köper man 2. Vad man kikar på vid val av skärm är panelen, foten och storleken. Panelen bör klara minst 144Hz, Personligen föredrar jag 4K skärmar eftersom jag gillar att få plats med mycket information på min bildyta, Men det tar upp en del skrivbordsyta med 2st 27″ skärmar bredvid varandra, Närmare 1.5M.. Så därav lämpar sig 24″ bättre för ett barnrum. Foten skall vara höj och sänkbar och vridbar. Billigare skärmar har fast fot och vips så kommer det gamla uppslagsverket till pass när man skall justera sin skärm.. Men det ser helt enkelt för taskigt ut.. Vem vill visa upp att man faktiskt köpte nationalencyklopedin egentligen ?.. Så gör dig och ditt barn tjänsten att kontrollera att det är en ställbar skärm.

Tangentbord, Mus och Headset.

Här finns det en uppsjö igen.. Logitech, Razer, Corsair, Ducky, Coolermaster etc etc..

Tricket här är att man köper allt av samma tillverkare. Då behöver man bara installera en mjukvara för inställningar etc. Men det är sjukt personligt vad man uppskattar, Jag gillar Razer, Razer Ornata Chroma,  Tangentbordet ligger på 1200kr, Musen runt 1000kr och ett headset runt 1000kr också. Så vi landar på 3000kr för hela klabbet. Kollar man på Corsair ex. K70 så landar vi på ungefär samma pengar.  Jag brukar ta enheter med sladd eftersom de trådlösa har en tendens till att falla i bitar när batterierna tar slut mitt i den livsagörande matchen, som förövrigt äger rum varje gång det skall ätas eller är läggdags.. 😉

Blev det mycket text och du ville bara köpa en burk snabbt som attans innan jul ?..

Här kommer resumén.

Taurus Gaming GTX 1660TI – 11.000kr
Asus 24″ VG248QE 144Hz – 2300kr x 2
Corsair Gaming K55RGB – 589kr
Corsair Gaming Ironclaw RGB – 599kr
Corsair Gaming VIOD Elite Svart – 799kr

Totalt : 17566kr

Jag hoppas jag inte vilselett dig helt genom denna posten. Och givetvis finns det andra aktörer än Inte.. Komplett bygger maskiner också tillexempel. Men eftersom jag är i göteborgstrakten så för föredrar jag inet då jag kan få grejjerna i handen snabbt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top