Test av Casa Permanto:s Chillisåser

Är med i en chilligrupp på Facebook där det en dag kom in en ny medlem som gjorde reklam för sin chillisås som han tillverkade och sålde.. Alltid kul med hemkokta grejjer tänkte jag och kollade igenom shoppen lite snabbt..

Hittade följande text :

Casa Permanto är ett företag som tillverkar och saluför olika livsmedelsprodukter baserat på chilipeppar. Ambitionen är att så långt det är möjligt använda naturliga, ekologiska och närproducerade ingredienser. Vi använder oss därför heller inte av artificiella konserveringsmedel eller E-nummer. Casa Permanto är ett litet företag som sysslar med småskalig produktion. All tillverkning sker i små satser, så kallade “microbatches” vilket innebär att varje batch (sats) är ett unikt mathantverk.

Det i kombination med att paypal accepteras som betalningsmedel gör ju snabbt och enkelt att jag går i spinn.

När jag beställde fanns det 3 såser klara i lager. Jag beställde alla 3. Fick meddelande från Stefan som äger shoppen på facebook att det var kul att jag beställde, beklagade att det inte fanns fler sorter klara, han meddelade att det var lite torrt efter julhandeln men lät hälsa att han hade en ny batch smo straxt var klar och att han skulle skicka med en flaska av den också.

Sedan började väntan.. :).. Fick mina flaskor 3 arbetsdagar efter beställning vilket är helt ok. Väl packeterade och fina till utseendet. Inget porrtryck med massa ”coola” bilder, utan en clean och enkel flaska.

permanto

 

Igår var det dags att testa av såserna. Mycket spänning och förväntan.

Nackdelen är när man skall länka till flaskorna.. Det är korta batcher och jag 2 röda som smakar helt olika.. 🙂

Överlag så är flaskorna på 125ml, såsen är av rinning typ med en konsistens som liknar blairs salsa de la muerte eller en tjock tabasco.

Färgerna är helt sagolika med tanke på att det inte är några färgämnen tillsatta.

permanto - gul Om vi börjar med den gula såsen (Schotch Bonnet Chili, Ananas, Mynta).

Den har en klar fruktig smak, den direkta smaken blir av tomat, sedan tar ananasen över och tillslut så slår den tillbaka mot tomat och klingar av mot vitlök. Ingen hetta alls i mina ögon men en stark och tydlig smak. Jag skulle nästan vilja sträcka mig till frisk.

Länk till såsen hos permanto 

permanto - organge Om vi sedan går över till den orange såsen (Habanero, mango, rostad vitlök).

Den här såsen har en snabb och kraftig hetta som slår in direkt när man smakar på den. Den har ett svagt  rökigt inslag. Nackdelen är att habaneron klipper till direkt så man hinner nästan inte uppleva någon smak innan det bränner. Eftersmaken är klar och tydlig av den rostade vitlöken. Som en ersättare för Tabasco så är den en klar vinnare.

Länk till såsen hos Permanto

permanto - brunOm nu går över till den bruna såsen (Chipotle, Amcho chili, papaya)

Denna såsen är klart komplex i sin smak. Den har en kraftigt rökig smak med inslag av vitlök det roliga med såsen är att den håller samma smak hela vägen. En svag touch av tomat i starten och sedan lägger sig smaken som en matta som sakta sakta ebbar ut i munnen.. Den har ingen hetta alls. Men jag längtar redan efter att få starta upp grillen en snabbis.. Denna sås skall jag fylla ett gott stycke kött med och se vad den kan göra. En klar favorit.

Länk till såsen hos Permanto

permanto - rödNu har vi den sista testade såsen, den röda. (Habanero, Kryddpeppar och timjan)

Den här såsen är min klara favorit av de såser som jag provat. Det kan nog vara så illa att det kan vara en av de godaste heta såser som jag ätit ever. Smaken är komplex, den börjar med en tydlig tomatsmak, klipper på med kryddpepparn för att sedan växla upp med hettan från habaneron som snabbt klingar av och sedan ligger det en fruktig smak (söt tomat, blandat med kryddpepparn) kvar och jäser i munnen med en touch av vitlök för att sakta sakta klinga av.. Folk som väljer Santa Marias texmexsås till sin taco borde ha spöstraff om de inte någon gång i livet provar att switcha över till denna skapelse.

Jag skulle dock på sikt vilja se denna såsen med mindre kryddpeppar och lite rostad vitlök samt  en touch av chipotle istället. Då är jag dock rädd för att mina smaklökar skulle få tuppjuck och att allt skulle smaka kass efteråt.

 

Länk till såsen hos Permanto

Det var allt för denna gången.

För dig som undrar om jag har gått och horat ut mig fullständigt och börjat sälja blogginlägg (Vilket jag undrade över själv efter att ha läst igenom detta.) så kan jag lungt säga att så inte är fallet.. Jag har lön från mitt dagjobb och jag har mina sponsorer på odling, rc och fiske, men vad det anbelangar såserna i fråga så tycker jag att det är sjukt kul att det finns en lokal producent som kämpar på och säljer klart unika såser. Vi snackar inte blairs massproducerade såser som de flesta har ståendes hemma i skåpen utan levande smaker som produceras lokalt och där smakerna blir komplexa. Prisbilden tycker jag är helt ok. Det är relativt små flaskor (vilket jag tycker är bra eftersom hållbarheten är kort, eftersom det inte finns en massa konserveringsämnen i.)

4 thoughts on “Test av Casa Permanto:s Chillisåser

  1. Svara
    Henke H - 2013/01/12

    Blir till att inhandla inser jag 🙂

    1. Svara
      saxmark - 2013/01/12

      Mmm.. Jag åker nog på att handla snart igen.. Fanns lite tacos kvar från igår.. Undra hur det blir om man blandar lite gul med lite rök.. Och på det spåret blev det.. Proppmätt och jag tror jag fick en orgasm i smaklökarna på köpet..

  2. Svara
    Henke H - 2013/01/12

    Kontrar med Pulled Pork ikväll.
    Till det North Carolina vinägersås,
    Moppsås med färska jalapenos och
    poppers på röda Habanero.
    Tiilagat av en kompis som är grym på bbq och
    annat gott:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top