Omskolning + beskärning av peppar.

Jag skolade om lite peppar eftersom jag upptäckte att den var påväg att bli rotbunden. (Jag såg att det tittade ut rötter ur botten på krukan när jag inspekterade dem.) När jag kollade noggrannare (Jag lyfte ut hela plantan ur krukan) så såg jag att det var en massiv matta med rötter mot krukans ytterkant.

Jag passade på att fota lite när jag gjorde det. Inte för att jag påstår att jag gör rätt. Utan för att folk skall få ett hum om hur jag gör. Vad jag har läst mig till och vad jag kan förstå med egen logik är att om plantan inte har någonstans att bilda rötter så minskar näringsintaget eftersom detta sker genom rotsystemet och därigenom hämmas plantans möjlighet till tillväxt. Därför så försöker jag ha bra utrymme för rötterna att frodas upp till 10L. Givetvis lite olika beroende på vilket medium som jag skall köra växten i slutligen.

pepparplanta redo för omskolning.Om vi börjar med denna planta, den var dock inte rotbunden. Men jag skolade om den när jag ändå tog de andra. Gör jag jag det inte nu så kommer det inte att bli gjort på ett bra tag i vilket fall. Den bor i en 1L:s kruka och den skall över till en 3,5L:s kruka. Jag tycker att rötterna utvecklas snabbare om man skolar om i små steg.

Jag börjar med att fylla upp den nya krukan med medium, i detta fallet var det cocos som jag löste upp i en näringslöning där jag har tillsats för rotutveckling. Jag har en 50% tillsats av perlit i min cocos eftersom den har en tendens att bli alldeles för blöt om jag kör den ren.

Jag fyller upp och ”packar” (Trycker till lite med handen för att bli av med luftfickor) upp så att 1L:s krukan når upp till kanten om jag ställer den i den större krukan.

Peppar ur kruka Nu när allt är förberett så tar jag ut plantan ur krukan. Jag har ett gammalt urdiskat köttfärstråg som jag jobbar i så slipper jag en del jord/medium på golvet. Jag lyfter hela växten med rotklump och media på plats och är försiktig med de känsliga rötterna. Jag fyller på med mer medium runt kanterna och baddar lätt med handen. Inget hårt tryckande som riskerar att skada rötterna. Fördelen här är att jag får med hela mediemassan som redan har en etablerad bakteriekultur som följer med till den nya krukan.

omplanterad pepparNu är pepparplantan omplanterad och klar. I princip..

toppad peppar Eftersom jag tycker att den hade ett lite tråkigt växtsätt.. Den blev lång och riskerar att bli ranglig som vuxen. Jag vill ha den mer som mig själv (kort och satt) så tog jag helt enkelt fram en skalpell och förklarade det för plantan. Det kan kännas lite svårt om man har någon enstaka pepparplanta att bara helt rått skära av den livfulla toppen. Men det kommer att ge dig en helt annan planta på sikt och är alla gånger värt det. Se till att du har rena verktyg när du utför sådana här ingrepp, du vill inte ha mögel/svampangrepp i såret som uppstår och det är väl inte heller optimalt att göra det i samband med en omskolning med tanke på att växten redan är försvagad av hanteringen som omskolningen innebär. Men jag hade ju ändå kameran framme..

Omplanterad klon Toppen fick sig ett bad i clonex (Det finns många som kör utan och får bra resultat). och planterades i spillmediat from omskolningen. (På så sätt hamnar plantan i den bakteriekultur som den är vad vid.). Givetvis är det rent av korkat av mig att inte skära bort alla stora blad innan jag planterar den, optimalt hade väl vart att spara 2-3 små färska blad för att klonen skall bygga rotsystem och inte koncentrera sig på att hålla bladen vid liv. Men detta har funkar för mig flera gånger och det blir ju givetvis ett snyggare kort. Jag går loss på plantan om ett par dagar med en sax och trimmar bort alla blad som inte är på topp.

Den omskolade plantan åker tillbaka i tältet som den kom från, klonen åker in i ett tält med högre luftfuktighet och mildare ljus för att inte chockas och att den inte skall få för sig att den skall växa ovan jord.. Den skall bygga rötter och inte hålla på och prunka sig..

Det var det hela. Krångligare är det inte att skola om.. Det tar lite tid, det blir söligt.. Men ju mer tid du lägger på dina ynglingar, ju mer frukt kan du skörda framigenom.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top