Odling av fisk i ett hydroponiskt system.

Vintern kommer och nu börjar inomhusprojekten som har bubblat i mitt huvud att ta fart på allvar..

Fick en fråga av en vän om fisk i systemen.. Tänkte samla mina tankar innan jag svarar honom och varför inte dela med sig av det man har lyckats teorisera ihop..

Först och främst så har vi ett par problem att bena ut..

Vad skall vi ha fisken till ?

Man kan odla fisk för att de är fina att titta på, man kan odla fisk för att sälja till andra och sist och vad jag är intresserad av. Man kan odla fisk för att äta.

En sak man skall ta i stor beaktning oavsett vad man skall ha sin fisk till är att se till att du håller din fisk för dig själv.. Dvs. Jobba med slutna system som inte har tillgång till naturen. Och tänk nu hela vägen för guds skull. Så det inte slutar som men den gamla historen (jag hittar inga fakta på nätet som kan backa den så den får gå som en skröna.) Det var en fransk biolog som höll på med forkning på en alg. Han hällde ut ett prov i vasken. Det nådde det kommunala systemet och letade sig ut i havet.. Inga naturliga fiender och vips så hade vi bottendöd pågrund av att algen tog upp allt solljus.. Jag har sett liknande grejjer med folk som har planterat in lite fisk i en naturlig damm och vips så finns det fullt med den arten men inga andra kan etablera sig.. Så tänk, tänk, och när du har tänkt.. Ta dig en rejäl funderare till.. Känner du dig osäker så låt bli.

Hur har du tänkt att odla och vad ?

Jag har sett system i alla de sorter och former. En variant som jag såg var en relativt stor bädd som de hade fyllt med cocsfibrer. I dessa fibrer så kunde man odla i stort sett vad som helst. Bädden var cirka 45cm djup så det skulle inte vara några problem att odla vare sig morötter eller potatis. Bädden fylldes med vatten från fisksystemet enligt ebb och flodprincip. Man fyllde upp bädden ett par gånger per dygn och tömde den ner i en balja för att sedan pumpa tillbaka vattnet i fisksystemet. Jättebra lösning.. Men det kräver minst 2 pumpar och timers.

Personligen så hade jag satsat på lite olika bäddar, de kan vara baserade på gamla balkonglådor eller vad man nu vill.. Tricket är att behållare 1 rinner ut i behållare 2 och vidare till nästa.

Bäddarna hade jag laddat med olika substrat (skit att odla i). Den första bädden hade jag fyllt med grus och sedan hade jag gått nedåt för att avsluta med cocos. Vad man bär tänka på är att man inte vill ha med utfällningar med tillbaka till fisksystemet. Givetvis skall man bygga bort det mesta mest hjälp av odlingsbäddarna men om man inte lyckas så finns alltid din gamla trotjänare i form av filtervadd eller filterstrumpor.

Vad skötsel anbelangar så vill man ju alltid ha den till ett minimum. Men man skall se till att inget svämmar över där man inte har tänkt sig. Tänk på hur vattnet rör sig.. Se till att du har flera utgångshål från varje odlingsbädd. Så att inte att löv täpper till ditt ända hål och vipps så åker ditt dyrbara vatten ut på golvet och skapar en massa merjobb och kanske värst av allt resulterar i att växter och djur står utan vatten.

Jag hade tagit mitt vatten ovanifrån i min vattentank, detta eftersom ett slutet kärl utan utgångar sällan läcker. Och dels för att om slangen inte når botten så kommer inte heller kärlet att gå tomt..

Pumpar är ett gissel.. De har en tendens att lägga av när man minst behöver det.. Skall du använda elektriska pumpar så se till att ha en flottör som bryter spänningen om det finns för lite vatten någonstans, gärna någon som håller koll på om det finns för mycket vatten också..

Personligen så skulle jag satsa på en handmatad pump som man kan pumpa upp vatten till en högre höjd med från sin näringstank, låt säga vatten som räcker för ett dygn eller 2.. Sedan låter man den gravitationsmata systemet med vatten i lagom takt. Vill du automatisera så går det ju att slänga på en pump och en flottör, när vattennivån är för låg så startar pumpen och när den är för hög så bryts strömmen. Så länge som du kör handpumpen tillräckligt ofta behöver aldrig din pump jobba.. Se till att provköra den till och från ändå så du vet att den funkar..

 

Nu kan vi  kolla på ett par arter.. Dessa arter har alla olika för och nackdelar.. Så man får sålla själv.

Tilapia,

Denna arten är speciellt intressant för mitt ändamål. Jag tänker inte odla fisk för att titta på den.. Den skall gå att äta om jag skall lägga tid på den. Vad jag kan läsa mig till så trivs den i varmt vatten. Det är en ciklid och den förökar sig enkelt. Den äter grönsaker så du kan enkelt bygga ett eget matsystem med en vattenpest som den kan få äta av..  En annan klar fördel som jag ser det med denna art är att de är munruvare så det minskar kravet på lekplats/botten etc.

Öring.

Det vattnas i munnen på mig bara jag skriver namnet.. En fet laxfisk som i mitt tycke är sjukt god att äta. Denna är dock kinkig vad det gäller egen odling och den ställer en del krav på vattenmängd, kvalité och temperatur. Även föda lämnar en del att önska.. Om du har en egen damm så skulle du kunna driva upp yngel för att sedan sätta ut individer i dammen. Under förutsättning att du kan tillgodose dess matbehov. Du behöver en hel del insekter och helst lite matfisk som de stora djuren skall kunna äta. Ynglen kan du driva med artemia som du kan odla upp själv relativt enkelt. Om du har tillgång till ljus vill säga.

Silverabborre

Detta är en populär hydropnisk fisk utomlands. Den lägger stora rommängder och den kläcker snabbt.. Nackdelen är som med de flesta romläggande fiskar att romen behöver bra cirkulation när den skall kläckas och detta kan behöva hanteras manuellt via en romfälla som man kan cirkulera manuellt.

Skall man odla fisk för försäljning så skulle jag satsa på Koi eftersom avkastningen är störst på dem. Men guldfisk (Gärna de stora bulliga) eller guppy funkar också bra..

Oavsett vilken fisk som du tänker köra med så skall du tillgodose deras behov och krav på yta.. Det är inte okej att köra en massa guppy i en liten plastbytta på 20L.. Fiskar skall ha yta att sträcka ut sig på och vissa arter behöver sina revir. Så kolla hur den art du har tänkt dig behöver bo.. Det finns en massa forum med information om detta. Tänk även på att kolla upp de lagar och krav som finns. De finns av en anledning även om de kan verka dumma ibland.

 

Jag hoppas på att kunna fylla ut detta inlägg med illustrationer på sikt.. Men jag suger verkligen på CAD och mina handkluddar kan jag knappt tyda själv.. 😉

Posted in EOD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top