Jag har fått snurr på mitt nft system.. Även om jag inte använder det som det är tänkt utan mer som ett underbevattningssystem så ger det mig sallad..
Problemet som jag har är att jag har en familj som klipper ett huvud sallad / dag om det finns.. Jag har gurka så vi klarar oss. Jag kan skörda 1 per dag som det är nu.
Nu är det dags att slänga fram the bad boy.. En amazon 8:a..
Den består av 4 st sprinklers som sprayar näringslösning över rötterna.
Ovanpå sprinklerna ligger ett lock. I locket finns det 8st hål, (Därav namnet amazon 8).
I hålen stoppar man nätkrukor eller neoprenringar. Eftersom jag avser att odla från frö i ett par av hålen och att jag tycker det blir vingligt med neopren så kör jag med nätkrukor. De flesta kör jag med leca men jag provade att köra 2 krukor med ren perlit. Eftersom den ena gurkan som jag kör i en DWC växer helt abnormt i ren perlit så är frågan om det inte kommer att bli mitt weapon of choice nästa år.
När jag sår frön direkt i krukan så ställer jag ett halvliters plastglas över krukan som klocka.. Det ger en bra luftfuktighet och fröna brukar gro bra. När väl det skymtar något grönt så är det bara att lyfta bort glaset och hälla upp en segeröl i det.
Jag hade ju som tur var redan lite rotad sallad som stod och mös i förrådet så det var bara att flytta ut ett par färdiga direkt.. Fördelen är ju om man slipper få 8 mogna huvuden på samma dag.. Utan att man kan skörda och så i omgångar.. Så man har färsk sallad flera dagar istället för massa sallad och lång väntan.
Nu skall vi vänta tills småttingarna har tittat upp.. Sedan blir de 1 vecka med roottillväxt och sedan maxdos med tillväxt i 20 dagar och slutligen ripen på slutet.. Här skall ätas sallad.
För er som undrar varför jag inte gör som vanliga folk och odlar i jord.. För att jord är smutsigt.. Jord har bakterier.. Här kan jag enkelt odla helt fritt från sniglar, jag får plats med 8 salladshuvuden på under 1kvm. Jag kan ge dem sjuka mängder med näring och de får alltid vatten.. Så mycket som de vill.. Så jag slipper besk underbevattnad sallad utan jag får ren och fin sallad som jag inte ens behöver skölja. Bara ett snitt med kniven och vips så har jag 1 huvud med närproducerad, ekologiskt odlad sallad. Bättre kan det knappast bli. 200 frön kostar mig 20kr.. Vad näringen och odlingssystemet kostar behöver vi ju inte nämna.. Det är ju billigt att odla hemma.. 😉