Ett billigt och enkelt saltvattensakvarium del 2..

Då var det dags för en uppdatering av mitt lilla projekt..

Det har tagit ett tag eftersom det var en polack som byggde bänken och en kines som byggde akvariet och slutligen en åsna som satte dem tillsammans.. Bänken är snygg och prydlig, den har ett uttag för sladdar på baksidan så att man borde kunna dölja det mesta i skåpet.. Fel 1. är att akvariet har en standard jordad plugg som är gjuten på sladden.. Inget fel i det. Det är elsäkert och bra.. Nackdelen är att hålet som finns i bänken inte är stort nog att knö sladden igenom. Det finns ett par olika lösningar på detta. Den snyggaste är väl att palla upp akvariet och helt enkelt montera ihop bänken med sladden på plats. Jag kände att jag inte orkade det. Alternativet är att klippa av sladden och helt enkelt montera dit en ny kontakt efter att man kört igenom sladden. Eftersom jag inte vet om jag kommer att behålla detta akvariet så ville jag inte gå den vägen.. Jag tog helt enkelt en grendosa för 19kr, klippte av kontakten och skickade in sladden i skåpet och lät dosan hänga på baksidan. Akvariet kan inte stå direkt mot väggen eftersom locket då tar i vid öppning, så det finns plats på baksidan. Och om man lyckas centrera allt hyggligt så är inte sladdarna iögonfallande i vilket fall.

Sedan var det dags att brygga vatten. Jag hade en 25:a klar så den tippade jag i så fort jag var nöjd med kabeldragningen. Och sedan satte jag igång att köra 25L till genom osmosen. Det brukar ta ett par timmar.

Måste man ha osmos och vad är det ?.

Det finns lite olika skolor för detta. Jag har sett akvarier som har körts utan osmos och de har vart fina. Men personligen så tycker jag att 1800kr är en smal summa för att ha vatten som innehåller ingenting.. Jag har märkt att mitt silikatfilter blir hårt ansatt speciellt när snön smälter. Och ett osmosfilter filtrerar först genom ett sedimentfilter, sedan genom aktivt kol och vissa filter har även ett extra silicatfilter.

Nu kommer vi till saltet som skall i. Det finns en hel del skolor här med.. Det finns salt som är asdyrt 50kr/kg och så finns det salt som är billigt 25kr/kg. De innehåller olika ämnen som gör det enkelt för korallerna att bygga sig stora och fina. Det finns säkert coolare grejjer i det dyraste saltet. Det är jag övertygad om. Jag brukar blanda så mycket jag orkar. Först köper jag en hink av ett märke (gärna billigt). Jag doserar ändå spårämnen och bakterier i början. Nästa gång så köper jag den hinken i mediumsegmentet (runt 700kr för 20kg) som är billigast och nästa vända så köper jag ett annat märke.. Varje märke har sitt egna recept. Om märke A har en lägre halt av strontium så har säkerligen märke B ett högre osv.. Så mitt trick är att blanda och ge..

Personligen så mäter jag upp 35gram salt / 10L vatten. Det finns folk som grottar ner sig i molvärden och att det skall vara vid speciella temperaturer.. Det jag har lärt mig genom åren är att om vattnet som du skall lösa saltet i är kallt så finns det risk för utfällning. Då blir vattnet mjölkvitt och det vita är krita. Krita är obra för pumpar etc. Så då blir det till att börja om från början. Och se till att skicka i en doppvärmare, cirkulera vattnet så att det håller en bra temp när du blandar saltet..

Det ser lite lattjo ut när man precis har slängt i 1,5Kg salt i ett akvarium. Vid nystart blandar jag alltid saltet direkt i akvariet.

salt i burken

 

Det sitter en doppvärmare direkt i akvariet för att värma vattnet och sen har jag slängt i en streampump för att piska runt vattnet och därigenom blanda saltet.. Det brukar ta en 10 timmar innan allt är löst.

Nu skall jag bara vänta på att det löser sig, sedan skall jag börja flytta levande och slutligen toppa med vatten från mitt andra akvarium, eftersom det vattnet redan har en fungernade biotop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top