Baconmuffins med kyckling.
Inköpslista till 6st
- Kycklingfilé 600-700 gram
- Mozarellaost (2 små)
- Bacon 12st skivor, cirka 200 gram.
- Kryddor antar jag att det finns.
På allmän begäran så har jag bestämt mig för att dokumentera mina baconmuffins lite bättre..
Jag såg en lirare på nätet som gjorde baconmuffins. Min mor snackade om det nya frukostägget som var ”the bomb”. Tja.. Jag är väl inte sämre än att jag kan prova.. Det är ju ingen magi med att stoppa saker i ugnen.. Och jag brukar få det att smaka vedervärdigt.. Det är ju en talang om något..
Vad behöver man ?
1 muffinform. Jag har en med plats för 6st och jag tycker kopparna är lagom.
Minst 2 skivor bacon till varje kopp, i mitt fall 24st. Eftersom jag gillar bacon så tar jag 4 skivor / kopp, Det blir cirka 400gram.
Ost att varva med (om man gillar ost). Denna vändan tog jag mozarella med basilika i.
Kycklingfilé eller annat kött.. Det går säkert lika bra med selleri, men jag hade kyckling tinad så det fick det bli. Det gick åt cirka 700gram till 6 muffins.
Kryddor, det skulle bara bli salt och tråkigt om man inte kryddade. Jag körde med grillkrydda och grillsås.
Börja med att lägga bacon i kors i varje form. (Här på bilden nedan så är det kanske något mer än 2 skivor i varje kopp.
De kycklingfilé bitar jag hade var ganska stora, tricket är att få dem tunna, jag delade mina 1 gång på mitten och delade de bitarna på längden så på 1 filé fick jag ut 4 relativt tunna skivor.
När kycklingen är på plats så brukar jag passa på att krydda, eftersom baconet är salt så ser jag till att undvika salta kryddor, jag går mer åt sött.
Mozarellan passar rätt bra i formen som den är så jag skivade helt enkelt 1 ost i 3 skivor.
När mozarellan är på plats är det dags för ett lager med kycklingfilé till, kryddor och sedan är det dags att stänga baconet genom att helt enkelt lyfta upp det och lägga det omlott så att det låser sig självt.
När alla är stängda så är det dags för ugnen Jag kör dem på cirka 180 grader i 1 timme, det är ingen direkt risk att de blir torra eftersom de ligger och kokar i sin egen sky. Vill du vara säker så är det bara att sticka en termometer i en av bullarna, det syns inte om du lirkar in den lite fint imellan baconet.
Sist men inte minst.. Ett serveringsförslag. Här på en bädd av sönderkokta snabbmakaroner. För alla vet att snabbmakaroner och heinz ketchup är ju en rätt i sig självt.
För den som håller på att löjlar sig med att äta med ögat så har en bild på en tidigare batch som serverades med färsk bandpasta.
Dock har jag inte kommit på någon lämplig sås till detta.. Men det kommer väl till sommaren. Eller så äter man det helt enkelt till en gratäng.
Såg liknande på programmet United States of Bacon. Fast då rökte dom sådana bollar ”muffins”. Vilka grader körde du på?
Mmm.. Jag kör sällan kött över 180 grader i ungen så jag skulle tippa på runt där.. Jag ville ju att kycklingen skulle bli klar någorlunda i tid.. 🙂 Dock skall jag prova att förgrädda dem i ugnen och sedan köra dem på grillen i sommar.. 🙂